Friluftsmullen

Hela Skåne sover ute!

Nu är Hela Skåne sover ute igång! Passa på att ge dig ut i den skånska naturen under 27 april-3 maj. Stiftelsen Skånska Landskap vill slå ett slag för uteliv när bokskogarna slår om till ljusgrönt och vitsipporna blommar. Ta en siesta på ängen, tälta i skogen eller kryp in i ett vindskydd. Tillsammans med Naturum Skrylle, Naturum Söderåsen och Naturskolan i Lund vill vi få fler att upptäcka naturen i närområdet, gärna nya dimensioner som skymningsljus, morgonsol och nattens mystik.

-Det krävs inga avancerade och dyra friluftsprylar för att sova ute under denna årstid. Spänn upp en presenning, ta fram en skumgummimadrass och kryp ihop under en filt eller ett sängtäcke. Ta på dig en värmande mössa och njut av nattens klara luft och spännande ljud, säger projektledare Torbjörn Lingöy, Stiftelsen Skånska Landskap.

Sov ute på egen hand eller följ med våra arrangörer

Ge dig ut på egen hand under veckan eller häng på en aktivitet.  Under veckan kan du följa med på arrangemang som t ex skymningspromenad i Skrylle, valborgsläger i Fulltofta, sova i träd, skogsbad och fredagsmys i Bjeveröd, övernatta i Kärreberga, hänga med scouter i Järavallen, sova i vindskydd i Lödde, fladdermusvandring i Gäddängen och utevila i Skrylle. Tips på vart du kan bege dig, vandringsleder, packlista och information om allemansrätten finns på vår portal: www.skanskalandskap.se/helaskanesoverute

Dela utenätter med fler och vinn sovaute-kit

Dela dina utenätter med hashtaggarna #helaskånesoverute samt #skanskalandskap på Instagram. Då får vi en stor bildbank av uteupplevelser. I vår jury finns Markus och Frida Torgeby som utser vinnarna som tävlar om sovaute-kit samt en signerad bok “Sova ute”. Läs mer om fototävlingen.

Tänk på brandrisken i skog och mark

Just nu är det torrt i markerna, vilket innebär att alla måste vara mycket försiktiga när de ska elda eller grilla. På vissa ställen är det även eldningsförbud. Det är var och ens ansvar att ta reda på vad som gäller lokalt via räddningstjänsten eller kommunen. I våra strövområden finns fasta upphöjda grillplatser som är praktiska att använda.

Må bra genom att vara i naturen i coronatider

Det är viktigare än någonsin att locka ut människor i naturen för att främja folkhälsan genom frisk luft, naturupplevelser, återhämtning och rörelse, anser Stiftelsen Skånska Landskap. Genom att hålla avstånd även utomhus, samlas i små sällskap och följa hygieniska krav från myndighetshåll är risken för smittspridning mycket liten. Läs mer om Stiftelsen Skånska Landskaps åtgärder och rutiner.

För mer information om Hela Skåne sover ute, kontakta projektledare Torbjörn Lingöy på Stiftelsen Skånska Landskap, torbjorn.lingoy@skanskalandskap.se

Kommentera

%d bloggare gillar detta: