Friluftsmullen

Sun goes down…

Foto Jens Karlberg

Att få vara ute i naturen är inte bara en rättighet, det är en skyldighet. Skyldighet på så sätt att det man känner till, är man rädd om. Ett bra tidsenligt exempel på det är ju valet i USA, utan att gå in på mina personliga åsikter, så kan man ju se att om man se genom åsikter, i hur man lever. Lever man i skyskrapa, trampar på golfbanor och äter cheeseburgare 24/7/365, så ger man blanka fan i om någon indianstam anser att ett berg, en skog eller sjö är viktig att bevara, när man behöver en kolgruva för att värma skyskrapan, yta för en golfbana eller en motorväg fram till snabbmatsrestaurangen.

Senare forskning visar att människan upplever att vi mår bättre och blir lyckligare av att bo nära vatten och natur. Historiskt har städer ofta byggts vid hamnar så många människor bor nära vatten i världen. Nyligen publicerades också aktuell forskning som visar att närheten till vattenområden ökar graden av fysisk aktivitet och leder till fler sociala möten mellan människor. Vi vet även att rymd kan ge vila. Ett hav innehåller få tydliga mål utan tycks fortsätta i oändlighet och det verkar lugna oss, enligt miljöpsykologisk forskning.

Som trenderna ser ut nu, så är off-grid, bygg-själv och turista i eget land, är de som växer heta. Jag hoppas innerligt att det växer sig starkare och inte bara till nivån “hipsters” tillverkar eget skäggbalsam. Utan att gamla tekniker för tillverkning av allt ifrån göra garn till knivtillverkning, blommar upp igen och då snackar vi inte på nivå av bygdegård.

Men som sagt solen går ned, det är en ny dag imorgon, det är vi som skapar morgondagen, det ligger i våra händer… Varsågod, det är din rättighet, men också din skyldighet!

//Friluftsmullen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *