Friluftsmullen

Scouternas stämma: ett av Sveriges största demokratiska möten

Scouternas stämma, också kallad Demokratijamboree, är ett av landets största demokratiska möten. Alla drygt 70 000 medlemmar, i alla åldrar, får vara med och påverka. Och scoutkårerna i landet utser ombud som röstar i frågor om rörelsens framtid. Det yngsta ombudet är 14 år gammal. Demokratijamboree hålls i år för första gången helt digital och sträcker sig över en dryg vecka, 21-29 november.

Demokratijamboree är en viktig plats för unga i Scouterna att praktisera demokrati. Och demokrati är något som genomsyrar hela verksamheten, på alla nivåer ner till varje patrullmöte, året om. Med visionen ”Unga som gör världen bättre” står Scouterna upp för barns rättigheter och ger förutsättningar för att barn och unga ska växa i självkännedom, självkänsla och mod att göra sin röst hörd och därmed förändra världen.

– Det är härligt att få vara en del av något så viktigt som att lära barn och unga att deras röst är viktig och att den räknas. Att de har rätten att vara med och påverka. Demokrati är en viktig del av scoutmetoden och hos oss lär man sig genom att göra och vi gör demokrati hela tiden, säger Generalsekreterare Anna-Karin Hennig och fortsätter:

– Inom Scouterna ser vi det som ett hedersuppdrag att skapa möjligheter för barn och unga att lära sig att leva demokratiskt och respektera varandras olikheter. Och det är oerhört viktigt nu eftersom odemokratiska krafter försöker ta allt mer plats i vårt samhälle och världen.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: