Livet efter 27 och varför jag blev vego efter 50…

Undertecknad tog ett beslut, den första februari 2020, att se över hälsan. I första hand tar reda på hur man bli av med ryggont, onda knän vid det klassiska plocka upp tappat på golv samt förbättrad sömn.

Att det handlade om för lite motion, för mycket av dryck av helt fel sort samt kärleken till kökets dofter. Hade jag redan innan allt började kunnat sätta upp på listan. Men många av svaren förvånade mig stort.

Sömnen, jag har alltid sovit som en gud, tycker jag själv. Somnat lätt, aldrig vaknat mitt i natten, för oro eller för toabesök, för att inte tala om inte vara utvilad. Men efter ett halvår av sömnrapport, har jag gjort några ändringar och bra sömn har blivit ännu bättre. Det handlar om att lägga sig tidigare, följa rådet med 8 timmar eller mer samt motionera mer och kost.

Foto: Jens Karlberg

Jag började med ont i rygg och knän. Jag har fram tills för 10 år sedan, jag är 51 år idag, varit aktiv. Slutade med fotboll, på låg nivå, vid 39 års ålder, innebandy på hög nivå vid 41. Sedan mer eller mindre till zero, zilch, nada.

Detta gjorde mitt liv gott, men med restaurangbranchens uppochnervända arbetstider, dess bruk av: ät när det finns tid, om överhuvudtaget och sist men inte minst restaurangmat varje dag, vilket inte är fel i sig, men det är lätt att bea blir din grönsak, pommes frites din frukt och kaffe din sportdryck.

Så i januari vägde jag 118 kg, jag har två barn, inte som jag ska överleva. Utan leva med och få vara nära mina barnbarn, fanns bara en väg att gå. Men jag visste inte var eller hur. Jag tog kontakt med vår dietist från innebandy-tiden. Fick rådet att utvärdera min kropp. Enkelt förklarat, en vecka med raw food och bara vatten, sedan prova en protein, och sedan en kolhydrat. Och det gjorde jag.

Det första som slog mig var att allt jag lärt mig och läst mig till samt vad experter sagt var helt fel. Idag känner jag min kropp, vet exakt vad och hur kroppen reagerar på och vad som sker. Vissa saker kan jag ta en smäll på, äta något jag inte bör, som att tjuvröka, men jag vet vad reaktionen beror på.

Jag ser till röra mig minimum 20 000 steg per dag samt styrketräna, hemma, på gym eller utegym som det finns ett flertal av i min närhet, där jag bor.

Idag är jag huvudsak vegan, men då inte av politiska skäl, utan mina för egna ideal och hälsa, läs feelgood. Detta gör att jag vet vilka animaliska proteiner jag kan äta och som min kropp klarar av.

Är det någon som har frågor och funderingar över mina val, går det ypperligt att fråga här i denna tråd.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: