Friluftsmullen

Nobeldagen 10:e december!

Nobelpriset instiftades av Alfred Nobel, var en svensk kemist, uppfinnare, industrialist och donator. I huvudsak känd för dynamiten och sedermera, numera för Nobelpriset. Han föddes 1833 i Stockholm och dog 1896 i San Remo, på den italienska sidan av Rivieran.

Som sagt är han mest, idag, känd för Nobelprisen i fysik, kemi, fysiologi eller medicin samt litteratur delas, jämte Sveriges Riksbanks pris i ekonomi, ut av den svenske kungen vid en högtidlighet i Stockholm på Nobels dödsdag den 10 december.

En kul sak är ju att Nobels fredspris administreras av Norge och delas ut i Oslo. Detta för att han själv, Alfred alltså, ansåg Sverige hade en för krigshetsande inställning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *