Stormköks-recept

Mitt utomhuskök!

Då årets julklapp är stormkök och majoriteten har väl som högst värmt medhavda rester, kokt kaffe eller gjort ”avancerade” rätter av färdigköpt torkad mat i påse.

Tänkte vi bjuda på några enkla och goda recept.

Kom ihåg, recepten nedan måste anpassas utefter vad du har för stormkök och vad du har för värmekälla, därav inga koktider. Dessutom vet vi alla friluftsmullar, att man har en tendens att smaka så mycket mer ute i skogen än i ett varmt kök, så kryddning ser helt annorlunda ut i skogen.

Vi har delat upp recepten i två avdelningar, klassiska och vegetariska, dock går det ju att byta ut proteinkällorna mot vad man äter. Och alla rätter går att göra glutenfria och laktosfria, så klart.

Klassiska

Äggpanna:

Rejäla skivor fläsk, delas i småbitar, när fläsket är stekt i ditt sett att se det perfekta sättet, knäck dina ägg och häll över, salta peppra efter behag, stek till du anser det vara perfekt. Om du vill ha ett annat alternativ, går det bra med korv, vegetarisk eller köttig.

Räkna 120-150 gram fläsk och två ägg person.

Skogsgryta:

Potatis, kött (valfritt nöt, fläsk, fågel, dock skär bitarna betydligt mindre än hemma då du inte har varken tid eller bränsle för 4 timmars koktid, gäller självklart även potatis, morötter etc.), morötter, rödlök, vitlök, buljongtärning och en burk krossade tomater. Skär allt i passande munsbitar, mycket olja, stek potatisbitarna, häll sedan i lök och vitlök, när löken får färg i med köttet, sedan morötterna och när allt fräser fint och har en grym färg, i med tomaterna. Fyll burken med medhavt vatten eller från annan vattenkälla, och i med buljongen. Koka tills det reducerats till din smak.

Kött cirka 100-120 gram person samt 150 gram potatis. 1 rödlök per 2 personer samt en vitlöksklyfta per person. I burk tomater per 2 personer samt 1 morot per person.

Vegetariska

Pad skogsthai

Proteinkälla (bönor, kikärtor, bärta, anamma, Oumph! eller vad du nu vill ha eller äter), tunt skurna grönsaker, sallad, rödlök och vitlök, zucchini, morötter, böngroddar, majs, paprika eller vad du nu tycker om. Kom ihåg att detta går fort. Kryddor; chili, koriander, persilja, ingefära. Nötter, jordnötter är ju godast, gärna krossade och limeklyftor. Ägg och honung om du är vegetarian, agavesirap och vetemjöl om du är vegan. Majsstärkelse eller potatismjöl om du är glutenallergisk. Vatten och risnuddlar. Stek proteinkällan i en kastrull, i med lökarna (alla kryddor är bra att ha blandat till innan), kryddor och grönsaker och limeklyftorna. När du får bitig koncistens, i med vatten och nudlar (dessa går att koka hemma innan så klart), och då inget vatten i med nudlarna. Vatten, hur mycket, det beror på vad du vill ha för koncistens, soppa hälften av rekommenderad till att koka dem. Vill du ha pad thai stylish, en åttondel. När nudlarna är klar i med ägg/houng eller agave/stärkelse. Rör om… Tills allt blandats, kasta i nötterna, antingen i kastrullen eller på respektive tallrik. Klart!

Räkna 140 gram per person av proteinkälla, 160 nudlar/grönsaker.

Efterrätt:

Finns inget bättre än banan, rå, grillad eller friterad. Med skal, skär man ett snitt längs med hela bananen, lägg i chokladbitar, nötter, marshmallows, plopp, bitar av kexchoklad… eller lägg i det som du tycker om. Lägg den i pannan eller direkt på öppen eld.

Alla recept ovan kan bytas ut till vad du fiskat, jagat, hittat eller plockat så klart…

Gramberäkning ska självklart ändras om ni nu skall äta efter ett Vasalopp eller en snabbtur med hunden. Självklart även om sällskapet består av dig och 7 barn under 5 år eller 6 fjälljägarsoldater, men eftersom vi tar för givet att ni är grundskolade uppgående personer, så framgår det mellan raderna.

Mer recept: Friluftsmullens recept

Kärlek, frihet och raggsockar!

//Friluftsmullen

Kommentera

%d bloggare gillar detta: