Friluftsmullens knivar och yxa!

Får en del förfrågningar angående vilken utrustning jag använder. Börjar lite lätt med det viktigaste, kniv och yxa.

På längre turer, med eller utan kanot, har jag alltid yxa med mig, i huvudsak för att få till bra ved. Men utmärkt att använda för att slå ner tältpinnar om det är kinkig eller tjäle i mark, jag använder en ifrån norska ØYO, som är i rätt storlek för mig och passar bra i alla mina ryggsäckar.

Kniv är mer en fråga om och vad den skall användas till. Personligen har jag alltid med en liten flip-knife från norska Urberg. Vass och pålitlig som få. Den används till typiska saker som alltifrån täljning av grillpinne till dela fisk, skära bacon eller dela äpplen till mig själv eller något till hunden. Min Marttiini kniv är för allt och lite till, lite till i detta fall är rosetter till att tända eld med och liknande. Sista men inte minst, min Buck Special, går att använda till allt och lite till, tuff som få.

Vad du behöver ha med dig är helt upp till dig, men en kniv räcker ju långt, beroende på hur länge du är ute. Ska man bara ha en kniv, och bara tälja en grillpinne eller två, så skulle jag välja en vanlig morakniv eller någon Marttinis billigare varianter. Dock inte med plasthandtag eller plastslida, av förklarliga skäl. Morakniven finns även med eldstål och då har du flera funktioner i ett och får ner vikten.

Mina knivar och yxa!

Detta med vikt, jag vet att många jagar vikt, men ibland hör jag mer argument för vikt än funktion. Jag har alltid sett till att njuta av turen mer än jaga vikt. Funktioner jag inte jagar vikt på, har alltid varit tält, sovsäck och verktyg.

Sist men inte minst, se till att hålla dina verktyg rena, vassa och slipade. Livslängden blir betydligt bättre för att inte tala om hur mycket enklare det är att använda till det, det skall användas.

Kärlek, frihet & raggsockar 👣

//Friluftsmullen

Kommentera

%d bloggare gillar detta: