Alla Sveriges Pilgrimsleder på ett ställe

Vi människor har alltid vandrat till platser som väckt förundran. Vi gör idag och har historiskt alltid har sökt oss till märkliga naturformationer, vackra platser och vidunderliga vyer.

Då vi förr och vissa än i dag, anser att Gud står bakom allt liv på och bildandet av själva jorden till, gett oss ut i Europa och Norden, som pilgrimer. De stora vallfartsmålen var Jerusalem och den heliga gravens kyrka, aposteln Petrus grav i Rom, samt aposteln Jakobs grav i Santiago de Compostela. I Norden var Vadstena och Olof den Heliges grav i Nidaros (Trondheim) de viktigaste målen.

Många av dessa leder finns än i dag och upprätthålls av Pilgrim i Sverige. Dessa leder är ett perfekta att starta med om man bara vill prova på friluftsliv, att gå längre sträckor och se om man känner att det är något för en själv. Det är en stor skillnad att gå på upptrampade och markerade leder. Ibland på rena vägar och med boende under tak samt inte behöva bekymra sig om att bära med sig mat.

Bra länkar:

Pilgrim i Sverige

Pilgrimscentrum Vadstena

Friluftpoddens avsnitt om Pilgrimsvandring

St Olavsleden

Vikingaleden

Kommentera

%d bloggare gillar detta: