Friluftsmullen

Friluftslivets år 2021 är äntligen här!

Nu startar Friluftslivets år 2021 med sikte på att 10 % av Sveriges befolkning ska vara ute mer under 2021 än tidigare. Friluftslivets år 2021 handlar om att lyfta friluftslivet, att få många nya, unga som gamla, människor att vara ute och att visa upp alla de värden som friluftslivet har.

Bli inspirerad och få tips

För att bli ytterligare bli inspirerad och få tips på friluftslivsaktiviteter på vardagsbasis kan du följa instagramkontot @luftenarfri.nu eller Facebook-gruppen med namnet Luften är fri.

Kontot drivs av Svenskt Friluftsliv som driver och genomför Friluftslivets år.

Kunskap om naturen och allemansrätten

Under Friluftslivets år 2021 kommer vi på Naturvårdsverket att fokusera på att dela med oss av kunskap om naturen och allemansrätten. Det är tack vare allemansrätten vi kan röra sig fritt i den svenska naturen, så länge vi inte stör eller förstör. Och eftersom fler besökare medför ett ökat tryck på naturen och blir det extra viktigt med kunskap om hur allemansrätten fungerar i olika situationer och på olika platser. Hur kan jag bete mig i naturen? Vad kan jag och vad kan jag inte görs? Hur kan jag visa hänsyn, till de som äger marken, till djur och till andra besökare?

Nya i naturen

Friluftslivets år ska särskilt vända sig till ovana friluftsutövare, eller nya i naturen. Om människors välbefinnande och hälsa ökar av att vistas i naturen är det viktigt att alla människor ges samma möjlighet att vistas i naturen och ha tillgång till friluftsliv.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: