Friluftsmullen

Kvinna till Kvinna-kampanj lyfter historiska kvinnor inför 8 mars.

Idag startar Kvinna till Kvinnas kampanj inför internationella kvinnodagen 8 mars. Den sätter ljuset på det faktum att jämställdhet inte är en slump och att kvinnor världen över behöver fortsatt stöd för att kunna kräva sina rättigheter. Vi hyllar de historiska kvinnorättskämpar som banat vägen för de rättigheter kvinnor i Sverige och världen har idag, men lyfter också den hårda kamp som kvinnor måste fortsätta föra.

I år är det 100 år sedan allmän och kvinnlig rösträtt infördes i Sverige. Det hyfsat jämställda Sverige kan tacka bortåt två sekel av kvinnokamp för att vi är där vi är idag. De kvinnor som åtnjuter lika arvsrätt och fri abort står på axlarna av de historiska kvinnorättsförsvarare som hånades, hotades och förlöjligades när de outtröttligt drev sina frågor och aldrig gav upp.

Men hur ser utvecklingen ut framåt, för de kvinnor som idag står på barrikaderna i sina länder och argumenterar för jämställd lagstiftning, lika rättigheter och möjligheter? I 40 länder är det fortfarande lagligt att misshandla sin fru. Varje år gifts 12 miljoner flickor bort i barnäktenskap. I över 100 länder finns lagar som hindrar kvinnor på arbetsmarknaden och globalt utsätts var tredje kvinna för våld eller övergrepp någon gång under sin livstid.

Sedan ett decennium tillbaka kämpar den globala kvinnorörelsen också i motvind. Nya strävanden bemöts med smädelser som ”genusflum” av såväl auktoritära europeiska statsmän som av svenska partiledare. Det handlar mer sällan om att nå nya framgångar, utan kvinnor måste istället försvara sina uppnådda rättigheter varje dag. De senare åren har det som vi i Sverige ser som självklara rättigheter för kvinnor börjat ifrågasättas, som det nya, näst intill totala abortförbudet i vårt grannland Polen och abortbegränsningarna i USA.

Samtidigt har kvinnorättsförsvarare också åstadkommit underverk. I Liberia och Azerbajdzjan finns det nu lagar mot våld i hemmet. I Jordanien har en misshandlad kvinna för första gången fått skadestånd och Palestina har förbjudit barnäktenskap.

Kvinna till Kvinna har tagit fram en speciell produkt inför kampanjen. Den köper du här –> Equality Small Bag bidrar med 125 kronor till kvinnor i världen som fortsätter kämpa för sina rättigheter.

Sedan har vi satt upp ett Bitcoin-konto här, där du kan bidra med vilken summa som helst och vi kommer att skicka allt till Kvinna till Kvinna till den 8:e mars.

BTC-adress: 3J8jwnAm29wyZ7dYzost2k6JrMM5M97JU4

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *