Palmemordet – 35 år har gått och såren rivs upp igen.

Idag är det precis 35 år sedan mordet på Olof Palme och mordförsöket på Lisbeth Palme skedde. Det känns som närheten av en lösning på mordet och mordförsöket är lika nära som fred i mellanöstern, det vill säga inte alls.

Men enligt polisen är mordet löst, förundersökningen är nedlagd, eftersom mannen som ”man inte kommer runt” är död. Dock utan något att ta fasta på förutom att mannen man inte kom runt, var på plats, med en del antaganden, mycket önsketänkande och lika mycket att ta på som när man försökte fälla den frikände Christer Pettersson. Då hade man åtminstone Lisbets utpekande.

Mannen som man inte kommer runt är alltså Stig Engström alias Skandiamannen.

Jag har full förståelse att man vill lägga ner hela utredningen, det blev ett spektakel från början och nu vet vi att även slutet blev det också. Det måste vara jobbigt för alla inblandade att varje tid vid februaris slut, bli påmind om detta öppna sår.

Men jag tror man har kalkylerat helt fel där, detta nedläggande av utredningen kommer bara att leda till ännu mer frågetecken. Fler dokumentärer, fler privatspanare, fler serier samt filmer, böcker, internetforum och värst av allt, förtroendet för vårt rättssystem. Sedan i sin tur polismyndigheten, sedan för att undergräva vårt förtroende för våra politiker.

Här följer nu en sammanställning över vad som finns att ta på och vad som skedde.

Statsminister Olof Palme, hans fru Lisbeth och deras son med flickvän hade varit på bio och efteråt gick makarna Palme till fots längs Sveavägen. I korsningen Sveavägen – Tunnelgatan kom en man upp bakom paret och avlossade två skott. Det ena dödade Olof Palme och det andra skadade Lisbeth Palme.

Flera vittnen såg sedan gärningsmannen springa in på Tunnelgatan och några personer mötte en springande man på David Bagares gata. Den fantombild som skapades utifrån vittnesuppgifter gav 7 000 – 8 000 tips. Fantombilden är förmodligen inte gärningsmannen.

Dagen efter mordet på statsministern, den 1 mars, hittades den ena kulan på trottoaren på Sveavägens västra sida, söder om Tunnelgatan. Kulan antogs vara den som skadade Lisbeth Palme.

Den 2 mars hittades den andra kulan på trottoaren på Sveavägens östra sida. Kulan som antogs ha dödat Olof Palme. En teknisk, en så kallad blyisotopisk, undersökning bekräftade att det var kulorna som träffat makarna Palme.

Kulorna kom från en revolver med kaliber .357 Magnum. Det är inte klarlagt exakt vilken typ av revolver mördaren använde. Det finns sju möjliga alternativ:

Smith & Wesson, Ruger, Taurus, Kassnar, Escordin, Llama, Ruby

Det vapen som fått mest uppmärksamhet i media och som polisen har undersökt är det så kallade Mockfjärdsvapnet. Det tros ha använts vid ett par rån, bland annat i Mockfjärd och hittades i Djursjön i november 2006.

En kula som anträffades i samband med Mockfjärdsrånet var av samma sort och hade samma blyisotopsammansättning som kulorna som hittades på Sveavägen. Vapnet var i dåligt skick och det har därför inte gått att säga om det var samma vapen som användes vid mordet på Sveavägen.

Och längre än så har vi alltså inte kommit på 35 år.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: