Friluftsmullen

Tre nyheter inför Vasaloppets 100-årsjubilé!

Över 1,6 miljoner deltagare har passerat under den klassiska målportalen i Mora sedan det första Vasaloppet arrangerades 19 mars 1922. Till 100-årsjubileet planeras ett födelsedagsfirande utöver det vanliga och med blicken fäst mot Vasaloppets kommande 100 år presenteras nu några efterlängtade nyheter, en är möjligheten att skejta i Öppet Spår måndag.

Vasaloppets syfte, att sätta folk i rörelse och få fler att uppleva naturen, kommer att genomsyra hela 100-årsfirandet och när anmälan till vinterveckan 2022 öppnar söndag 21 mars finns tre nyheter med.

Från och med nästa vinter är det nämligen fri stil som gäller i Öppet Spår måndag. Deltagarna kan alltså välja att skejta eller åka klassisk skidåkning de 90 kilometerna från Sälen till Mora.

Nattvasan 45 och Nattvasan 90 finns i dag som parlopp men nu ändras reglerna så att loppen kan genomföras antingen individuellt eller i par. Dessutom får Nattvasan-familjen får ett tillskott med nya loppet Nattvasan 30.

Vasaloppet 100 år:

Det var för 500 år sedan, vintern 1520/21, som Gustav Erikssons, senare Vasa, äventyr i Dalarna ägde rum, i dag en blandning av sanning och sägner. Det första Vasaloppet genomfördes söndagen den 19 mars 1922 och sedan 1948 har loppet alltid gått första söndagen i mars, förutom 2015 då loppet gick den andra söndagen på grund av skid-VM i Falun. Tre gånger har Vasaloppet ställts in, 1932, 1934 och 1990, och under Vasaloppets vintervecka 2022 arrangerades det 98:e Vasaloppet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *