Friluftsmullen

En grymt bra musikdokumentär

P3 musikdokumentär gör mycket bra saker, men när man ger sig på min husgud Prince, så går man utanför min komfort-zon. Prince musik har jag vuxit upp med, inte sedan barnsben, det är musik jag har valt och jag hade turen att få uppleva, där och då samt i samklang med. Med en artist som gjort en sådan resa, med en ljudbild som är då, där och nu.

Som Sveriges Radio presenterar det själva:

“Det här är berättelsen om en mytomspunnen superstjärna som med sin unika stil, utomordentliga talang för musik och kamp mot skivbolaget förändrade musikscenen för alltid.

Det är november 1996 och Prince sitter i soffan bredvid sin fru Mayte. Paret är stiligt klädda helt i vitt. Prince ser samlad ut, Mayte ler men säger inte mycket.

Oprah Winfrey har blivit inbjuden till Prince hem Paisley Park för att prata om stjärnans första album sen han bröt med sitt skivbolag. Men när Mayte gör sin make sällskap i soffan handlar intervjun om annat. Paret har precis blivit föräldrar. Men sonen Amiir har inte synts till och ryktet går att allt inte står rätt till med barnet.

– What is the status of your pregnancy or your baby? frågar Oprah.

För en liten stund sen låg Mayte Garcia på sitt rum och grät. Nu ler hon stort framför TV-kamerorna. Tyst vänder hon blicken mot Prince. När Prince svarar är det bara hon som vet att han inte talar sanning.

– Our family exists. We are just beginning it. We have many kids to go, a head of us, svarar Prince. 

Prince har fått Mayte att låtsas som att allt är bra. Men dom två vet att sonen Amiir inte finns.

Amiir redan har varit död i fyra dagar och Prince, som varit en av världens största artister, kommer de närmsta åren att dra sig undan.

P3 Musikdokumentär om Prince handlar om den hårt arbetande supertalangen från Minneapolis som både blivit utbuad, utskrattad och höjd till skyarna.

En dokumentär av Hanna Frelin och Viktor Ahldén. 
Producent: Joanna Korbutiak
Exekutiv producent: Vendela Lundberg
Tekniker: Fredrik Nilsson
Programmet är gjort i början av 2021 och görs av Tredje Statsmakten Media.

Ljudklipp i dokumentären kommer från Sveriges Radio, The Oprah Winfrey show, NPR, spelning på LA Colosseum, American Music Awards, TV-klipp med Tipper Gore, Larry Kings talkshow, Grammy Awards, NFL – Superbowl halftime show, intervju med Tavis Smiley, The tonight show med Jimmy Fallon, Vita husets presskonferens med president Obama, Youtube-kontot Cathy Baldwin och BBC.”

Kommentera

%d bloggare gillar detta: