Friluftsmullen

Årets mottagare av Alma-priset 2021, Jean-Claude Mourlevat

Jean-Claude Mourlevat är en av Frankrikes stora barn- och ungdomsförfattare. Kärleken till litteraturen är en röd tråd i hans böcker, som rör sig inom genrer som saga, fabel och fantasy. Han debuterade 1997 och hans böcker finns översatta till närmare tjugo språk, dock ännu inte svenska.

Juryns motivering

“Jean-Claude Mourlevat är en lysande förnyare av sagans traditioner, öppen inför både det svåraste och det vackraste. Tid och rum upphävs i hans berättarvärldar, och på en drömsk och träffsäker prosa gestaltas eviga teman som längtan och kärlek, utsatthet och krig. Mourlevats ständigt överraskande författarskap fäster epikens urgamla väv vid en samtida verklighet.”

Fakta om pristagaren

Namn Jean-Claude Mourlevat

Född 1952

Land Frankrike

Yrke Författare

Belönad år 2021

Bor Utanför Saint-Étienne med sin fru och två barn

Om Alma!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: