Friluftsmullen

Ny svensk cykeltillverkare i hållbar bambu

Nu lanserar Härnösandsbaserade Eker Bicycles sin första modell: Eker Stark som är en kvick och stark crosscountrycykel. Cykelns ram görs för hand av bambu som skördas från hållbara odlingar i Uganda. Då varje ram binder 789 kilo koldioxid har den ett positivt klimatavtryck. Idén fick Johan Mast och kompanjonen Stefan Krisch för några år sedan då de båda arbetade i Uganda.

– Jag köpte en enkel cykel och såg potentialen i att utveckla en premiumprodukt som tilltalar de mest kräsna, säger Johan Mast, som är en dedikerad cykelentusiast.

Parallellt med att designa cykeln började kompanjonerna skissa på lokal tillverkning – från odling av bambu till en fabrik för att böja och foga samman ramarna. Efter två års utveckling och testning tillsammans med ett dedikerat team av cykelbyggare lanseras nu alltså den första modellen.

– Förutom att bambu är ett starkt och vackert material får cyklisten en skönare upplevelse då ramen blir mindre styv. Cyklarna säljs på nätet men vi har också visningsexemplar för närvarande i Härnösand och Åre, säger Johan Mast.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: