Friluftsmullen

S:t Olavsleden cykelanpassas

Under flera år har S:t Olavsleden arbetat med att göra leden mer tillgänglig för cyklister. Många pilgrimer har redan cyklat den, men från och med säsongen 2021 är hela sträckan från Selånger till Trondheim redo att på allvar ta emot cykelgäster.

Projektet ”S:t Olavsleden – ett steg för regional utveckling” har sedan projektstart verkat för att bidra till att S:t Olavsleden ska bli en självklar reseanledning och ett attraktivt besöksmål. Ett av projektets mål har varit att inkludera fler målgrupper, där bland annat cyklister varit i fokus.

Genom en förstudie 2019 påbörjades arbetet med att kartlägga möjligheter till förbättring samt att öka cykelturismen efter leden.

Sofie Jugård Löfgren – som genom sitt företag Aktivut bland annat arrangerar paketresor längs S:t Olavsleden – genomförde förstudien och har sedan på uppdrag av projektet cyklat hela leden på den svenska sidan för att se över sträckningen och komplettera med ny och tydligare ledmarkering.

– Cykelleden har lite annorlunda sträckning än vandringsleden. Dels för att den är anpassad för just cyklar, dels för att vi tagit hänsyn till naturen och dragit cykelleden på mindre känsliga vägar. Förra sommaren när vi cyklade hela leden kompletterade vi med många nya skyltar och markerade alla viktiga stopp i naturkartan, säger hon.

Reseberättelser från St: Olavsleden

Kommentera

%d bloggare gillar detta: