Någon hade pissat i min sovsäck

När jag kom tillbaka till mitt tält dagen efter så var det sönderskuret och ”någon” hade pissat i min sovsäck. Foto: yuplex (AdobeStock.com)

Varför har någon pissat i min sovsäck och förstört mitt hem? Varför hjälper man inte en medmänniska istället? Det undrar Hans J.

Är det något som du behöver? Finns det något som jag kan hjälpa dig med? Hur har det blivit såhär? 

Text: Hans Johansson info[@]equalsthlm.se

Jag lämnade fängelset i en grönskande vår. Efter tjugo månaders samhällsvård så var jag lika medellös och rådlös som jag hade varit när jag låstes in för den rehabiliterande tvångsvården. Jag hade mina samlade tillgångar i en sopsäck av plast samt en enkel bussbiljett till min hemkommun. Begreppet hemkommun var diskutabelt eftersom jag inte hade något hem så jag reste dit där jag en gång för längesedan hade haft ett hem. Jag hade i en annan tid t.o.m. haft ett liv med fru, barn, arbete och social acceptans från omgivningen. Men förändring kommer fort och oväntat. Det visste jag inte då men det vet jag nu.  

Läste lagen för socialtanten

Jag hade kontaktat ett pensionat på badorten och förklarat att jag p.g.a. en tillfällig projektanställning på kommunen behövde ett rum under några månader så bostadsproblemet var tillfälligt löst. En surmulen tant på socialkontoret undrade hur jag hade förmått dem att hyra ut till mig, men jag undvek frågan. Jag kände väl mest att det inte angick henne och hänvisade till de rättigheter som Socialtjänstlagen de facto försäkrade mig. 

Hon blev inte gladare av denna föreläsning men accepterade boendekostnaden på sextusen kronor samtidigt som hon förmanade mig att jag under månaden skulle leta upp ett billigare alternativ. Vid nästa besök skulle hon inte acceptera denna orimliga boendekostnad. 
– Har du ingen vän som du kan bo hos?                   
– Nej men jag kanske kan bo hos dig? 
Det kunde jag inte…  

“…hade det verkligen blivit en bättre värld om alla hade bott i överdimensionerade villor och varit ekiperade i löjliga sportkläder?”

Fortsätt läsa på equalsthlm.se

Gillade du artikeln?

Stötta equalsthlm genom att ge en gåva så kan de skriva fler
artiklar/rapporter/krönikor/intervjuer

Swish till nr: 123 346 43 69 skriv Gåva i meddelandefältet eller skanna QR-koden i din swish-app.

Tack för Ditt stöd! Allt vårt material finns på webben och är gratis att ta del av. EQUALSTHLM

Kommentera

%d bloggare gillar detta: