Friluftsmullen

Tiburtiusdagen 14 april

brown bear on brown wood
Photo by Janko Ferlic on Pexels.com

Tiburtiusdagen firades den 14 april. Den kallades förr, främst i Sydsverige, första sommardagen beroende på en gammal indelning av året i sommar- och vinterhalvår. På runstavar märktes den ut med ett lövat träd. Det är också första nedanet efter denna dag som ibland anses utgöra kråknedan, som brukar nämnas i Bondepraktikan.

Enligt en arkivuppteckning från Odensåker i Västergötland ”dansa både mygg, myror och ormar” på Tiburtiusdagen. Taket kunde täckas för härefter skulle inga stormar förstöra det, men veden skulle huggas innan Tiburtius för efter den här dagen blev inte virket så starkt.

”Linärlan kommer alltid den 14 april, Tiburtius, nära nog hurudant det är. Hon har en svart, rund fläck i bröstet. De hade det för sig, då de fick se henne på backen första gången, så skulle linet bli kort. Satt hon högt, t.ex. på en gärdsgårdsstör, skulle linet bli långt.”

Berättat av: Karl Andersson (född 1868)
Plats: Dals Ed, Dalsland
Upptecknat: Göteborg, nr FGH 5370:30

“Tiburtius var bestämmande av den lämpligaste tiden för sådden. ‘Är Tiburtius klar och skär, skall man så när hästen bär, men är Tiburtius våt, skall man torka sin åkerhåt.’

Berättat av: Erik Eriksson
Plats: Segersta, Hälsingland
Upptecknat: 1931 (Uppsala, nr 3422)

Kommentera

%d bloggare gillar detta: