Nytt nordiskt samarbete ska förbättra förutsättningarna för kvinnor, icke-binära och transpersoner som producenter inom musikindustrin

Fryshuset, norska JM Norway och danska Rapolitics inleder ett nytt samarbete med målet att förbättra förutsättningarna för unga kvinnor, icke-binära och transpersoner inom musikproduktion, och att synliggöra och skapa nya möjligheter för dessa grupper inom musikindustrin.

En ny amerikansk studie visar att inom Billboards Hot 100 Year-End Charts under 2020 var endast 2 procent av de 198 producenter som angivits för dessa låtar kvinnor. För icke-binära producenter och transpersoner var antalet nära nog försumbart.

I de nordiska länderna finns ett liknande mönster, vilket innebär en negativ effekt på kvaliteten och kreativiteten inom musikindustrin. Representation har betydelse och i nuläget har unga kvinnor och icke-binära ytterst få människor att identifiera sig med inom musikteknik. Därför har Fryshuset, JM Norway och danska Rapolitics valt att initiera ett nytt nordiskt samarbetsprojekt. 3C, som står för Connect//Compress//Change, finansieras av EU och Nordisk Kulturfond, har som mål att öka antalet unga kvinnor, trans- och icke-binära personer inom musikproduktion.

Projektets övergripande mål är att bidra till en mer varierad, jämlik och kreativ nordisk musikindustri. Projektet 3C kommer att involvera unga kvinnor och icke-binära personer i åldrarna 13-25 samt kvinnliga och icke-binära ledare, lärare, representanter från musikindustrin och förebilder inom musikproduktion.

– 3C är ett viktigt projekt för unga kvinnor och icke-binära att få möjligheten att upptäcka och kunna utveckla sig inom musikproduktion. Det är också en unik chans för oss på Fryshuset att kunna påverka en mansdominerad industri som har stor betydelse för alla ungdomar vi möter. Vi ser fram emot att se fler unga tjejer och icke-binära ta plats som musikproducenter, säger Ulrica Wallin från Fryshuset.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: