Friluftsmullen

Joseph Beuys – Ett geni inom konceptkonst, happening, fluxus

Joseph Beuys föddes 1921 i Tyskland. Han växte upp som enda barn i en djupt religiös familj. År 1940 ger sig ut i kriget. Händelserna har är med om, kom att plåga honom vilket ofta skildrades i hans konst. I sina skulpturer kom Beuys att allt mer använda sig av material som fett, honung, blod och filt.

Beuys utbildade sig senare vid konstakademin i Düsseldorf, där han studerade skulptur. Han tog examen 1952 och följande år kom han att fokusera allt mer på teckning. Vid denna tidpunkt skapade han fler än tusen verk. Vid en ålder av 40 år blev han utnämnd till professor i monumental skulptur vid samma skola han en gång själv hade studerat vid. År 1969 anser han att ”Mitt främsta konstverk är att vara lärare”. Beuys kom att allt mer ägna sig åt performance där han genom samtal med publiken skapade så kallade ”Sociala skulpturer” vilket var en sammanslagning av idealistiska idéer och estetisk praktik. 

Sveriges Radio har i dagarna släppt ett helt avsnitt om Joseph Beuys, Snedtänkt: OM Beuys

”Kalle Lind och journalisten Mats Samuelsson diskuterar professorn, konstnären och banbrytaren Joseph Beuys. Namn som nämns: Warhol, Kraftwerk, Zappa, Yoko Ono och Karl Gerhard.”

Kommentera

%d bloggare gillar detta: