Utställningen Svarta Tråden förlängs på Världskulturmuseet

Foto: Robert Preston

Nu förlängs den omtalade utställningen med afrikanska modeskapare på Världskulturmuseet till den 29 augusti. Afrikanskt mode har på senare tid rönt stor uppmärksamhet på den internationella modescenen och i Svarta Tråden visas några av de mest omtalade afrikanska modeskaparna där deras kreationer mixas med textil och föremål ur museets samlingar.

Svarta Tråden slog upp dörrarna den 10 oktober 2020 och skulle egentligen gå ner i april 2021. Nu ges publiken i stället ytterligare möjlighet att se utställningen där samtida modeskapare med ursprung i Västafrika möter klassisk textil ur Världskulturmuseernas samlingar, då visningsperioden förlängs till den 29 augusti.

Utställningens medskapare Marché Noir och Imane Ayissi är två Paris-baserade varumärken som gör stort avtryck på den internationella modescenen. De använder sig av traditionella afrikanska material, mönster och tekniker i sina kreationer. Genom att gå tillbaka till rötterna skapar de nytt. Imane Ayissi grundade sitt märke 1993 och är den förste modedesignern från söder om Sahara som tagits upp i den traditionstyngda franska haute couture-gemenskapen.

Utställningens design är inspirerad av Agbozume – en gigantisk marknad i Ghana som länge varit centrum för handel med textil och kläder. Marché Noirs grundare Amah Ayivi besöker marknaden regelbundet för att få inspiration och köpa handgjorda tyger och second hand-kläder, som han omformar till plagg för Parismarknaden.

– Genom mitt hantverk vill jag inspirera och lyfta den afrikanska hantverkstraditionen globalt, säger Amah Ayivi.

Utställningen är en del av Afrika pågår – ett dialogprojekt på Etnografiska museet i Stockholm. Projektet är utforskande och metodutvecklande med syfte att lyfta fram nya perspektiv på den afrikanska kontinenten. En ambition är att göra museisamlingarna från Afrika relevanta för fler och nya besökare. En del av utställningen Svarta Tråden kommer också visas på Etnografiska museet i Stockholm.

– I Världskulturmuseernas satsning Afrika pågår är medskapande med externa kreatörer, forskare och organisationer en central metod. Vi lär oss fantastiskt mycket om kulturarvet vi förvaltar och dess betydelser i samtiden genom att i Svarta Tråden jobba med några av de mest spännande modeskaparna idag, säger Michael Barrett, intendent på Världskulturmuseerna.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: