Friluftsmullen

Dags för sjätte upplagan av SM i utomhusmatlagning

Sweden Outdoor Festival, Next Skövde

Anmälan har nu öppnat för SM i utomhusmatlagning för säsongen 2021/2022. I denna sjätte upplaga av tävlingen är sex deltävlingar planerade under 2021. De bästa lagen kvalificerar sig till finalen på Billingen Skövde i maj 2022.

SM i utomhusmatlagning är tävlingen som sätter fokus på utomhusmatlagningen samt lokala råvaru- och livsmedelsproducenter som finns i området. För sjätte gången ska en segrare utses. Lagen består av två till tre deltagare som har två och en halv timma på sig att tillaga en trerätters meny över öppen eld. De tävlande komponerar sin meny och får välja fritt utifrån en förutbestämd råvarukorg. Råvarukorgens innehåll kommer från lokala livsmedelsproducenter och anpassas utifrån årstid.

– Tävlingen har bara vuxit i omfattning och nu under sjätte säsongen har vi rekordstort intresse med totalt sex deltävlingsorter varav två är helt nya. Hade det inte varit för pandemin så hade vi nog haft 3-4 deltävlingsorter till, säger Micael Worbin, evenemangsansvarig på Next Skövde.

Tävlingsåret inleds i Falkenberg i augusti. Därefter följer deltävlingar i tur och ordning i Säffle, i Växjö, på Kinnekulle, i Värnamo och slutligen i Färnebofjärdens nationalpark.

Sweden Outdoor Festival på Billingen Skövde 2021 är tyvärr inställd på grund av rådande restriktioner. Men i maj 2022 är den tillbaka och i samband med festivalen avgörs finalen i SM i utomhusmatlagning. Det är då det avgörs vilket som ska bli det sjätte laget att få sitt namn inskrivet på vandringspriset.

De utsökta rätterna som vinnande laget vann med 2020, var:

Förrätt: Löjromspizza med honungspicklad gulbeta

Varmrätt: Kalkonballotine med selleripuré och rotfruktssky

Dessert: Päron med honungsrostat dinkel på marängbädd

Juryns motivering löd: “Med en hög och jämn nivå som genomsyras av goda smaker. Liten eld gav mycket karaktär av utomhusmatlagning.”

Kommentera

%d bloggare gillar detta: