Friluftsmullen

Hela Sverige springer mot Alzheimers sjukdom

I år kommer Alzheimerfonden med vårdföretaget Vardaga som huvudsponsor att anordna Digitala Alzheimerloppet den 4–6 juni. Hela Sverige kan vara med och röra på sig i en rolig sommaraktivitet som hjälper forskningen ta ett steg närmare mot alzheimergåtans lösning.


Sveriges viktigaste motionslopp för hjärnan, Alzheimerloppet, har lockat fler deltagare för varje år och intresset fortsätter att växa. Loppet grundades 2015 av systrarna Julia och Felicia Falck som bara var bara 14 och 17 år när deras mamma insjuknade i Alzheimers sjukdom, endast 50 år gammal.

– Det blev en drastisk vändning i livet. Vi hade ingen kunskap om sjukdomen och visste inte vart vi skulle vända oss. Man har ofta en bild av att Alzheimer endast innebär att man blir lite glömsk, men i takt med att hjärnan förtvinar slutar också kroppens funktioner att fungera. Under mammas sista fem år i livet kunde hon varken prata, gå, sitta eller knappt äta, säger Felicia, som i dag är 31 år.

Efter fyra välbesökta upplagor har Alzheimerloppet vuxit sig till en kärleksfylld folkfest och samlat in nästan en miljon kronor till forskningen kring Alzheimers sjukdom och andra demenssjukdomar.

– Efterfrågan om att anordna loppet på flera platser runt om i landet har varit stor. Förra året blev vi tyvärr tvungna att ställa in vårt omtyckta lopp men i år kommer alla i hela Sverige, ända från Ystad till Haparanda, få möjligheten att gå, lunka eller springa för hjärnan, säger Liselotte Jansson, Generalsekreterare på Alzheimerfonden.

Alzheimerfonden är den insamlingsorganisation i Sverige som bidrar allra mest till forskningen kring demenssjukdomar. Ett vetenskapligt råd, lett av några av Sveriges främsta forskare, granskar alla forskningsansökningar och väljer ut de mest lovande projekten för beslut av Alzheimerfondens styrelse. De flesta rör Alzheimers sjukdom, men vi stöder även forskning kring andra typer av demenssjukdomar. Stora framsteg har på senare tid gjorts inom forskningen, men mer resurser behövs för att få fram botemedel och bromsmedicin. Alzheimerfonden ger också stöd till projekt som kan göra det lättare för drabbade och anhöriga att leva med sjukdomen.

Digitala Alzheimerloppet kommer gå av stapeln under helgen 4-6 juni. Alla som vill kan delta och man får gå eller springa precis där man är. Anmälningsavgiften är 200 kr och går till alzheimerforskningen. I anmälningsavgiften ingår även Alzheimerloppets t-shirt som man får hemskickad. Anmäl dig här!

#alzheimerloppet

Kommentera

%d bloggare gillar detta: