Säg Hej till den nya feministiska nyhetstidningen Fempers Nyheter.

graffiti on a white background
Photo by Markus Spiske on Pexels.com

På tisdag, den 4:e maj 2021, ger nyhetstidningen Fempers Nyheter ut sitt första nummer. Efter drygt 10 år med Feministiskt Perspektiv som enda feministiska nyhetstidning i Sverige tar Mediehuset Grön Press nu vid och startar en helt ny tidning. Det görs tillsammans med den tidigare redaktionen på Feministiskt Perspektiv.

– En kris som vänts till något både mer hållbart och kreativt! Det är med oerhörd glädje vi härmed kan säkra produktionen av feministiska nyheter, hålla våra duktiga medarbetare i farten och dessutom göra det tillsammans med en aktör med vilken vi delar många grundläggande värderingar, säger Anna-Klara Bratt, tillträdande chefredaktör och ansvarig utgivare på Fempers Nyheter.

– Vi lever i en tid med auktoritära nationalistiska krafter på stark frammarsch och grundläggande fri- och rättigheter är satta under hård press. I denna tid blir tidningar som ger plats för feministiska röster, som står upp för mänskliga rättigheter, mot patriarkatet, rasism och alla former av förtryck viktigare än någonsin. Därför är jag otroligt stolt över att vi nu kan ge plats för den unika kompetens som Feministiskt Perspektivs redaktion har och bidra till att deras viktiga journalistik kan fortgå, säger Lennart Fernström, vd på Grön Press. 

Den ideella Föreningen Feministiskt Perspektiv, som har givit ut tidningen med samma namn, kommer finnas kvar och koncentrera verksamheten till utbildnings- och informationsverksamhet, internationella samarbeten samt ansvara för arkivet.

Tidningen Feministiskt Perspektiv kommer att låsas upp i sin helhet och vid sidan av arkivet även fortsätta med live- och poddverksamhet.

– Att vi kan låsa upp arkivet känns som en fest, men också som en viktig motvikt till den allmänna samhällsbevakning som präglat de senaste tio åren, säger Bratt, som nu avgår som chefredaktör för Feministiskt Perspektiv för att koncentrera sig helt på Fempers nyheter.

– Det känns väldigt bra att vi säkrat fortsatt utgivning av en feministisk nyhetstidning. Inom mediehuset Grönt finns en administrativ och teknisk stabilitet som föreningen inte har, säger Annika Hjelm ordförande i den ideella föreningen Feministiskt Perspektiv. Det är också roligt att vi i föreningen kan tillgängliggöra vår gamla tidning Feministiskt Perspektiv som arkiv gratis för alla och dessutom fortsätta i annan form.

Fempers Nyheter kommer komma ut som en digital nyhetstidning tisdagar och fredagar. Alla prenumeranter på Feministiskt Perspektiv kommer erbjudas att flytta över sin prenumeration till Fempers Nyheter.

Kontakt:

  • Anna-Klara Bratt, tillträdande chefredaktör och utgivare Fempers nyheter och avgående chefredaktör och utgivare Feministiskt Perspektiv 070-72 17 52
  • Annika Hjelm, ordförande för den ideella föreningen Feministiskt Perspektiv 0706-67 42 92
  • Lennart Fernström, vd Mediehuset Grön Press AB, 0704-25 32 60


Feministiskt Perspektiv är en ideell föreningen som under 10 år gett ut en tidning med samma namn. Mediehuset Grön Press AB är ett medieföretag som i helägda dotterbolag ger ut Syre, en nyhetstidning som kommer ut sex dagar i veckan, samt tvådagarstidningarna Landets Fria Tidning och Tidningen Global.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: