Boka bord på fjället och laga din egen lunch utomhus

Sedan sommaren 2019 har det varit möjligt att boka ett bord och en korg fylld med lokala råvaror och allt som behövs för att tillaga en måltid mitt i det gröna i Kloster i södra Dalarna. I mitten av juni öppnas ytterligare ett bord hos Renbiten i Grövelsjön.

Tanken med konceptet ”The Edible Country” är att förvandla den svenska naturen till en gourmetrestaurang. Att laga mat ute i det fria – av råvaror som dessutom kommer från lokala producenter – blir en positiv upplevelse för både kropp och sinne. Nu får Dalarna sin andra utomhusrestaurang av det här slaget, när Grövelsjöns egna bord öppnar för bokning den 15 juni.

– Bordet hos oss fokuserar på smaker från det samiska köket och det som naturen kan ge beroende på säsong. Besökarna kan också boka in oss, då tillagar vi maten och de får höra mer om livet som renskötare och den samiska kulturen, säger Helena Andersson, en av ägarna till familjeföretaget Renbiten, som sköter bordet.

Företaget kombinerar renskötsel med egen förädling, gårdsbutik och en mängd olika upplevelser tillsammans med samekulturen och de tama renarna. Detta kommer även att avspeglas i den mat och de menyer som väntar vid bordet.

Bordet är placerat nära den norska gränsen och nås efter en promenad på cirka 10 minuter, endera genom skogen eller längs med en grusväg. Det gör det också tillgängligt för personer med funktionshinder. Skulle vädret bli för hårt finns möjlighet att laga maten och sitta i en traditionell samisk kåta.

Olika samiska menyer

Det finns olika alternativ och menyer att välja mellan vid bordet. En tvårätters lunchkorg passar den som vill laga maten själv. Råvaror och recept är inspirerade av det samiska köket och i korgen finns allt som behövs för tillagningen.

”Taste of Sapmi” är en upplevelse utöver det vanliga, med en både stämningsfull och smakrik fyrarätters middag. Under en helkväll serveras då samiska rätter tillagade över öppen eld i den stora kåtan som ser till att alla sinnen får sitt.

Bordet är bokningsbart den 15 juni till den 30 september via tasteofdalarna.se.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: