I den nya utställningen Kärlekens Kraft vill Elisabeth Ubbe visa på födandets kraft och möjligheter.

I den nya utställningen Kärlekens Kraft på Arbetets museum vill Elisabeth Ubbe visa på födandets kraft och möjligheter. Nu gästar hon Arbetets museum för att möta press och publik – både IRL och digitalt.

Tisdag 4 maj öppnade Arbetets museum flera våningsplan för bokade besök. En av utställningarna som öppnade då är Kärlekens Kraft av fotografen och barnmorskan Elisabeth Ubbe. Nu – några dagar innan mors dag – gästar hon museet för att berätta mer om sitt arbete med frågor som på djupet rör kvinnors liv.

– Att föda och födas i kärlek öppnar upp för en fördjupad existentiell dimension av att vara människa. Det är en dimension som ger möjlighet till ökad glädje, styrka och tillit. Det jag kallar Kärlekens Kraft, skriver Elisabeth Ubbe i utställningen.

På torsdag 27 maj visar Elisabeth Ubbe utställningen för media och berättar mer om sitt arbete. På eftermiddagen samma dag kommer hon att göra tre visningar av utställningen för max åtta personer. Dessa visningar kommer också att sändas live i museets sociala medier.

Om utställningen
Kärlekens kraft handlar om att föda barn, att vara med sin partner när hon föder och att bistå den som föder. Den är en berättelse om att vara människa i ett av de mest sårbara och öppna ögonblick varje människa går igenom. Genom födelseberättelser i bilder och video målar utställningen upp en bild av födandets kraft och möjligheter och ger inblick i hur födandet kan gestalta sig och vad dess existentiella innebörd kan vara. I utställningen finns även porträtt av ett antal namnkunniga barnmorskor samt en text med utgångspunkt i deras arbete med att bistå kvinnor och familjer under barnafödandet.

Om fotografen
Elisabeth Ubbe är fotograf och barnmorska. Hon dokumenterade sin första förlossning på Karolinska sjukhuset i Stockholm 2009. Ubbe pendlar mellan uppdrag för tidningar som The New York Times och egna projekt i foto, film och text där hon ofta undersöker frågor som på djupet rör kvinnors liv. Hon har presenterat sitt arbete vid FN:s kvinnokonferens vid tre tillfällen. Senast i mars 2021 vid seminariet Empowering Birth – a Women´s Right’s Issue som tog avstamp i arbetet med och bilderna från Kärlekens kraft.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: