Preliminär sammanställning av omkomna vid drunkningsolyckor under maj 2021

Svenska Livräddningssällskapets, SLS, preliminära sammanställning över personer som mist livet genom drunkningsolyckor visar att 5 personer omkom under maj 2021 jämfört med 4 personer under maj förra året. Totalt har 26 personer mist livet 2021 jämfört med 17 personer motsvarande period 2020.

2021maj2020
1fritidsbåt2
0is1
4övriga1
5totalt4Simkunnighet är en färskvara och behöver underhållas regelbundet. Efter en historiskt lång period då de flesta av landets badanläggningar varit stängda för allmänheten, har det helt enkelt inte varit möjligt att underhålla vattenvana, kondition och styrka i vattnet. Det finns en oro att de begränsade möjligheterna att upprätthålla simkunnigheten kan överraska allmänheten nu när värme och semester stundar. Därför vill Svenska Livräddningssällskapet uppmana till några enkla råd och rekommendationer.

Nu närmare vi oss utesäsongen för de flesta, tänk då på följande innan du beger dig till badet:

Börja utesäsongen med att testa din simkunnighet. Är du en simborgare? ”Simkunnig är den som kan falla i på djupt vatten, få huvudet under och efter att åter ha tagit sig upp till ytan, kan simma 200 meter i en följd varav 50 meter ryggsim.”

Bada och simma alltid tillsammans med andra simkunniga vuxna. Låt gärna någon stanna kvar på land för att övervaka.

Ska du ”lång simma” inför kommande motionslopp? Jättebra, men gör det alltid längs med strandkanten eller mellan bryggor där du vet att du bottnar. Se till att göra dig synlig för andra på sjön.

Tänk på att vattnet är relativt kallt inledningsvis på säsongen, särskilt efter den kalla och nederbördsrika våren.

Kallt och strömt vatten påverkar kroppen mer än man anar och det går åt mycket energi för att behålla normal kroppstemperatur. Inled med korta intervaller för att sakta vänja kroppen vid såväl temperatur som vattenvana och uthållighet.

Kortfattad beskrivning av drunkningsolyckor med dödlig utgång under maj 2021

19/5 Sjö, övrigt, dykning, man, 50-årsåldern
Mälaren, Hässelby, AB-län

En fridykare som försvunnit under ytan, i Lövstafjärden, väster om Hässelby, under onsdagen påträffades senare på kvällen drunknad. Larmet kom in strax innan klockan ett på onsdagen. Dykaren ska inte ha använt sig av en tub utan är en så kallad fridykare. Det var sällskapet som larmade efter det att han inte åter nådde ytan. Räddningstjänst, kustbevakning, polis och Sjöräddningssällskapet deltog i insatsen. Dykaren, man i 50-årsåldern, försvann på ett djup av 40 45 meter. Insatsen var svår i och med det relativt stora djupet. Anhöriga är underrättade.

23/5 Sjö, övrigt, flicka
Hökarängsbadet, Stockholm, AB-län

En flicka avled i söndagens drunkningsolycka vid Hökarängsbadet. Flickan och hennes pappa hittades under vattnet av räddningstjänstens dykare vid en klippa några hundra meter från stranden. Enligt uppgifter från vittnen på platsen föll flickan i vattnet och att en man hoppat efter. Ytbärgare sökte i vattnet och dykarna hittade två personer som fick hjärt- och lungräddning och sedan fördes till sjukhus med helikopter. Uppgifter om pappans tillstånd saknas, övriga anhöriga är underrättade.

27/5 Vattensamling i viadukt vid kraftigt skyfall, övrigt, kvinna, 80-årsåldern
Hölö, Södertälje, AB-län

Vid lunchtid under torsdagen körde en kvinna i 80-årsåldern in i vattenmassorna efter regnovädret vid en viadukt i Hölö, Södertälje kommun. Hon fastnade i bilen och larmade räddningstjänsten, när personal kom till platsen hittades kvinnan och hon fördes till sjukhus, men hennes liv gick inte att rädda. Anhöriga är underrättade.

29/5 Hav, fritidsbåt, man, 70-årsåldern
Småbåtshamn Snäckevarp, Gryt, Valdemarsviks kommun, E-län

En man i 70-årsåldern avled efter en drunkningsolycka vid småbåtshamnen i Gryt i Valdemarsviks kommun på lördagen. Vittnen beskriver hur de sett mannen falla överbord från sin fritidsbåt. Anhöriga är underrättade.

30/5 Sjö, övrigt, man, uppgift på ålder saknas
Vattennära bostadsområde, Hammarby sjöstad, Stockholm Stad, AB-län

En privatperson påträffade på söndagsmorgonen en avliden person i vattnet vid Hammarby sjöstad. Polis beordrades därför till platsen. Då det i nuläget inte går att utesluta brott i samband med dödsfallet så kommer en anmälan om misstänkt mord att upprättas. Den avlidna personen som är en man är inte identifierad.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: