20:e juni är De vilda blommornas dag!

close up view of blooming flowers
Photo by Eva Elijas on Pexels.com

De vilda blommornas dag är Sveriges, och Nordens, mest omfattande officiella blomstervandring.

Under en och samma dag går tusentals människor på blomstervandringar och andra blomsteraktiviteter i Sverige, Norge, Finland, Island, Danmark och samt de därtill hörande Färöarna och Grönland. Denna dag ges människor möjlighet att gå ut på blomstervandring, där vi tittar på och lär oss om våra vilda växter och upplever naturen i vår närhet.

De vilda blommornas dag startade i Danmark i slutet av 1980-talet och 2002 anslöt sig både Sverige och Norge till evenemanget som idag är ett samnordiskt arrangemang mellan de nationella botaniska föreningarna.
Ända sedan starten i Sverige, den 9 juni 2002, står Svenska Botaniska Föreningen (SBF) som huvudarrangör. SBF samverkar med regionala och lokala föreningar, organisationer, och enskilda botanister i hela vårt avlånga land för att det ska finnas vandringar i hela landet.

De vilda blommornas dag sker på söndagen före midsommar och tillägnas Nordens flora.

Syftet med De Vilda Blommornas Dag är att bjuda in människor till vandringar i blommornas värld, så att vi tillsammans kan uppleva, njuta och bekanta oss med den mångfald av vilda växter som finns i vår närhet. På så vis kan vi skapa ett större intresse för vår flora och lyfta fram botaniken.

Mer information!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: