Hela Skåne sover ute 2021, för 3:e året!

För tredje året i rad genomför Stiftelsen Skånska Landskap veckan Hela Skåne sover ute och i år 28 juni-4 juli. Vi följer Friluftslivets års månadstema som under juli är ”sova ute”. Tanken är att locka skåningarna att prova på åtminstone en natt under stjärnorna.

-När mörkret faller öppnas en ny värld, en värld av andra ljud och dofter än dom vi möter under dygnets ljusa timmar. Att på egen hand eller tillsammans med vänner, möta naturen när den är som mest ursprunglig, skapar spännande upplevelser och ger förhoppningsvis mersmak, säger Torbjörn Lingöy, projektledare för Hela Skåne sover ute på Stiftelsen Skånska Landskap.

Åk ut på egen hand eller haka på en aktivitet

Vi riktar oss främst till dig som aldrig tidigare provat på att sova ute. Du kan välja att övernatta i ett tält, under en tarp eller slumra in i en mjukt vaggande hängmatta. Om steget bort från hemmet känns alltför stort, så kan du ge dig själv en utenatt på altanen eller på balkongen? Den svala nattluften mot ansiktet och alla gnistrande stjärnor där ovanför, är ändå belöning nog. 

Under veckan sker också en rad olika arrangemang av partners, organisationer och privatpersoner som du kan anmäla dig till. Vad sägs om att sova i träd i Fulltofta, utevila i Skrylle, familjetälta i Maglaby, tisdagsmysa i Vedema, sova i vindskydd i Hovs hallar eller göra en utesittning på Söderåsen? Har du en egen idé? Arrangörer kan enkelt anmäla sitt event på vår portal.

Enkelt att sova ute sommartid

Under sommarhalvåret behövs ingen avancerad utrustning för att få en skön natt utanför den egna bostaden.

-Viktigast är att det du lägger dig på har en isolerande förmåga. Över dig kan du dra en filt eller varför inte ditt vanliga sovtäcke. Ta gärna med dig en kudde för extra bekvämlighet. På kroppen kan du ha ett underställ eller en träningsoverall. En ficklampa ger trygghet i mörkret, säger Torbjörn Lingöy.

Väljer du att följa med på något av våra arrangemang så möter du en kunnig ledare som hjälper dig tillrätta och ger dig värdefulla tips. Om du själv tänker söka upp en lämplig utesova-plats kan det vara bra att låta myggen vägleda. Där en svag vind kommer åt att famna dig får dessa blodsugare svårare att attackera.

Mer info: Hela Skåne sover ute

Kommentera

%d bloggare gillar detta: