Preliminär rapport för omkomna vid drunkningsolyckor mars 2022

Svenska Livräddningssällskapets preliminära sammanställning över omkomna vid drunkningsolyckor visar att en (1) person mist livet under mars i år jämfört med 3 personer under samma period 2021. Fram till och med den sista mars har 5 personer omkommit jämfört med 17 personer för samma period 2021.

2022 mars 2021

1 is 0

0 bad 1

0 övriga 3

1 totalt 4

Ovanligt få omkom i drunkningsolyckor årets tre första månader

Inte sedan 2010 (1 person) har så få personer förolyckats vid drunkningsolyckor första januari till sista

mars. Antalet omkomna är vidare långt under medeltalet för årets tre första månader för hela 2000-talet.

Ett ordinärt år omkommer i snitt 14 personer, medan 2022 endast noterar i snitt två personer januari – mars.

”Orsaken till att så pass få omkommit kan bero på flera anledningar, men det är för tidigt att peka ut någon särskild orsak. En olyckstyp som normalt brukar driva upp drunkningstalet för perioden är isolyckorna, och de har varit relativt få så här inledningsvis, vilket är mycket positivt”, säger Mikael Olausson områdesansvarig Säkerhet Svenska Livräddningssällskapet.

”Samtidigt som vi får uppgifter om att fler vistas i, på och vid vatten, till exempel har vinterbad ökat markant och fler söker sig till traditionella friluftsaktiviteter som långfärdsskridsko-åkning, is-fiske m.m., så kan vi ana en annalkande nedåtgående tendens i drunkningstalen. Det kan delvis vittna om ett stärkt medvetande om

vikten av att förbereda sig inför sin aktivitet. Mantrat Kunskap, Utrustning och Sällskap kan inte nog så ofta

lyftas som en framgångsfaktor vid vattenaktiviteter” fortsätter Olausson.

Kortfattad beskrivning av drunkningsolyckor med dödlig utgång under mars 2022

11/3 Bäck/ Å, is, skoter, man, 55-årsåldern

Jokkmokk, BD-län

Skoterförare påträffades avliden i vattnet efter ett stort sökpådrag i besvärlig terräng i trakten av Mattisudden utanför Jokkmokk. Hur olyckan inträffat är oklart men det finns inga misstankar om brott. Anhöriga är underrättade.

* Statistiken bygger på data hämtad från flera olika källor: mediers rapportering, rapporter från våra egna lokala och regionala förbund, samt att uppgifterna kontrolleras med polis och räddningstjänst. Statistikens stäms regelbundet av mot olika officiella källor, exempelvis MSBs IDA-databas över räddningsinsatser, Socialstyrelsens dödsorsaksregister och Transportstyrelsens statistik över fritidsbåtsolyckor.

Statistiken sammanställs varje månad och i januari varje år görs en årssammanställning.

Sammanställningen redovisar omkomna genom drunkning i Sverige samt drunknade svenska medborgare utomlands

-exklusive suicid.

Relaterade länkar

Kommentera

%d bloggare gillar detta: